Sala de plen

 

Sala de plen a Senatului a fost realizată prin transformarea totală a corpului de clădire aflat în centrul Palatului Parlamentului, la primul etaj. A fost necesară executarea gradenelor, în vederea aşezării în amfiteatru a fotoliilor şi pupitrelor, astfel încât să se obţină o rază de vizibilitate maximă. În alegerea materialelor şi a coloritului acestora s-a optat pentru diverse nuanţe de verde, culoarea care reprezintă Senatul României. Marmura verde smarald s-a folosit la finisajul peretelui din zona prezidiului, acelaşi material fiind aplicat pe coloanele şi parapeţii balcoanelor. Tapiseria preia culoarea verde, într-o nuanţă mai închisă, fiind realizată din piele naturală, prelucrată tip Cordoba.

Părţile laterale ale sălii sunt complet vitrate, au ferestre monumentale care permit vederea către cele două grădini interioare ale Palatului Parlamentului. Sala de plen beneficiază de o spectaculoasă cupolă cu luminator, realizat cu elemente decorative din bronz şi sticlă colorată. Candelabrele amplasate în colţurile sălii au structură din bronz turnat cu elemente decorative şi cristale executate la Mediaş.

Sala este dotată cu sistem integrat de conferinţe, de vot electronic, sonorizare şi afişare, două ecrane de mari dimensiuni, patru camere de luat vederi cu declanşarea înregistrării şi focalizare automate, instalaţie de traducere simultană. Şedinţele de plen sunt transmise în direct pe un canal al TVR şi on-line pe pagina de internet a Senatului, unde se regăseşte şi arhiva înregistrărilor video. Ceasul electronic dispune de reglaj automat prin sistem GPS.